• Български
  • Английски

„Как да разпознаем насилника?“ – Фокус група за превенция на домашно насилие

Настоящата фокус група е посветена на темата за домашно насилие. Ежедневно мъже и жени страдат в токсични взаимоотношения, които често ескалират в конфликти и физическа агресия. Как да се предпазим от попадане в такива отношения?

Какво е фокус група?

Фокус групата е събитие, което се провежда на живо в рамките на няколко седмици и събира хора със сходен интерес по предварително зададена тема. Групата се събира веднъж на две седмици – общо четири сесии в продължение на два месеца. В рамките на събитието участниците обсъждат личен опит, поставят въпроси по темата и усвояват практически умения в конкретната сфера.

По какво се различава от груповото консултиране?

Груповото консултиране е безсрочно и няма конкретна тема. Целите на двата формата са различни – фокус групата е по-практически ориентирана като се стреми да изследва общите положения, с които психологическата наука допринася за решаването на конкретен проблем. Усвояването на теория става през личния опит на всеки от участниците и обратната връзка, която те получават от останалите членове на групата.

Защо да говорим за домашно насилие?

Защото поведението на насилника се разпознава по ранни признаци, които партньорът пропуска да види навреме, а ако ги вижда има склонност да се самозалъгва, че „нещата ще се оправят“ или че „той/тя ще се промени“. Домашното насилие не е само в случаите, които стигат до медиите заради фаталния си край. То е част от ежедневието на човека, който е в такива отношения и включва много елементи освен физическата агресия.

С какво е полезна фокус групата?

Фокус групата дава практически умения за разпознаване на симптоми, реалистична оценка на взаимоотношенията, превантивни действия и насоки за получаване на по-нататъшна подкрепа в случай на домашно насилие. Участниците ще научат как да:
  • разпознават червените флагове в ранните етапи на взаимоотношенията
  • идентифицират най-честите стратегии, употребявани от насилниците
  • поставят и отстояват своите граници във взаимоотношенията
  • се справят със страховете от прекратяване на връзката
  • намерят помощ при казуси на домашно насилие

Как протича?

Фокус групата стартира при всяко получаване на минимум шест заявки за участие. Денят на сбирките се определя при обработката на заявките. Продължителността на всяка сбирка е 80 мин. Не се изисква подготовка за участие.

Кой е водещият?

Карина Бялкова е клиничен психолог на частна практика в Пловдив. Тя е първият български КПТ Сертифициран Клиницист към Бек Институт и е секретар на Българската асоциация по терапия на реалността. Консултира в групов формат от 2018 година, използвайки когнитивно-поведенческия модел с елементи от схема терапия и терапия на приемане и ангажиране. Впоследствие разработва фокус групите като алтернатива на груповото консултиране, която изисква по-краткосрочна ангажираност на участниците и е по-леснодостъпна.

Как да се запиша?

Можете да заявите участие като попълните ТОЗИ ФОРМУЛЯР. На имейл адреса си ще получите потвърждение за записване. При събиране на минималния брой участници /6/ ще получите и банкова сметка, по която да направите превод от 40 лв за първата сбирка. Всички срещи се провеждат на живо в гр. Пловдив.


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

За още теми от  света на психологията следете моя блог.

Сподели

Facebook
Twitter