• Български

Онлайн психотерапия във време на карантина

Предоставянето на услугата онлайн психотерапия се превърна в модерно течение след обявяването на извънредно положение в страната. От Дружеството на психолозите в България бяхме призовани да преминем към тази форма на консултиране, за да окажем съдействие в борбата срещу корона вируса. Това, което досега беше прилагано само с клиенти от отдалечени населени места или временно пребиваващи в чужбина, се превърна в стандарт за всички. Разбира се, тази практика провокира и положителни и отрицателни реакции. И понеже се изписа много по въпроса във виртуалното пространство, искам да споделя някои от най-важните изводи от практиката.

Онлайн психотерапия – предимства

Изхождайки от позицията на противник на онлайн консултирането, не мога да не отбележа, че тази дистанционна форма има своите предимства. Това е така най-вече за клиенти, които вече имат опит с психотерапията на живо. Ето какви положителни страни открихме заедно:

Онлайн психотерапията спестява време.

Когато използваме видеоразговор услугата на Скайп, сесията започва почти веднага след приемане на обаждането. Настаняването в кабинета, краткият обмен на встъпителни реплики, приготвянето на тетрадка и химикал – всичко това става излишно, защото клиентът вече се е приготвил за разговора. Същото се отнася и за края на сесията.

Домашната обстановка заздравява връзката между клиент и терапевт.

Да работиш от вкъщи означава да покажеш поне малка част индивидуалност. Макар ние терапевтите да сме много внимателни по отношение на това какво разкриваме за себе си, не винаги оставаме „празен лист“. Няма проблем в това да научите, че холът ми е боядисан в топъл нюанс, че отглеждам алое или понякога се чува котешко мяукане – подобни детайли допълват един просто човешки образ. И обратното – можем да научим неща за вас, които не сте ни споделили в кабинета.

Оставането в зоната на комфорт стимулира откровението.

Да говориш за себе си от комфорта на дома се оказа едно голямо улеснение. Физическата дистанция е особено ползотворна за по-защитните клиенти, които успяват да стигнат нови дълбочини на себепознание. Макар че в по-голямата част от случаите именно смяната на обстановката провокира промяна на гледната точка, няма да е честно да игнорираме успехите на онези, за които саморазкриването е огромно предизвикателство.

Много хора събират смелост да започнат психотерапия, когато знаят, че преживяването е виртуално.

Всички онези, които не се престрашават да си запазят час, защото изпитват най-различни резерви, проявят повече готовност да опитат чрез видеовръзка. Извънредното положение помогна на онези, които иначе не биха отишли в кабинети, да получат помощта, от която се нуждаят.

Недостатъците на онлайн психотерапията

Видеовръзката ограничава възможностите за поведенчески експерименти.

Като когнитивно-поведенчески терапевт, най-големият недостатък на онлайн консултирането за моите клиенти е отнемането на възможността да съпреживяваме трудности в реално време. Редица диагнози изискват да излезем от кабинета, за да тестваме реакции при разнородни стимули. Не бих си позволила, например, да индуцирам паник атака при клиент с паническо разстройство, когато всичко, което виждам е само лицето му на екрана. Ами ако връзката прекъсне в пика на тревогата?

Виртуалната терапия позволява по-малко креативност.

Не всяка спонтанна идея, която изникне в хода на разговора, е приложима при видеообщуване. Ограничаването на сетивата до слух и зрение (и то ограничено) води до невъзможност за пълно преживяване. Да не говорим, че и редица стандартни техники, като прогресивното мускулно отпускане са трудно осъществими виртуално.

Дигитализирането на терапевтичната практика не е разпространено.

Много от нашите бланки, тестове, формуляри и визуални помощни материали са физически обекти – листове хартия, карти, рисунки, схеми и т.н., които сме свикнали да използваме на място. По-младите клиенти, които са привикнали в използването на технологиите се справят по-лесно в прехода към дигитализация, но нека си признаем – не всеки има тази възможност.

Липса на пълен контрол върху физическото пространсво.

Когато сме вкъщи и не сме сами, снабдяването с час лично пространство може да бъде предизвикателство. Имах сесии, в които член на семейството влизаше в стаята на клиента ми и се налагаше да прекъснем разговора за малко. В друг случай пък, кучето ѝ лаеше толкова силно, че трябваше да стане да го затвори в другата стая. Подобни прекъсвания имат негативен ефект върху ефективността на консултациите, но понякога са неизбежни.

Извънредното положение изисква извънредни мерки. Така че ние продължаваме да се адаптираме към нуждите на обществото и се стремим да отстраняваме създалите се неудобствата в хода на работата си.

Навятрно вече сте прочели препоръките на колегите-психолози, но ако въпреки това изпитвате трудности в рутинното и ограничено ежедневие, знайте, че можете да поговорите със специалист от дома си. Останете здрави и търпеливи!

Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

Запазете своята консултация на имейл адрес plovdivtherapy@gmail.com

Сподели

Facebook
Twitter