• Български

5 стъпки за гладък брак

Щастливият брак е невъзможен без добра комуникация. Много двойки обаче се оплакват, че не общуват пълноценно. Общуването е умение, което изисква практика и „фини настройки“. С израстването на двойката е необходимо да обръщате внимание на проблемите в общуването си, защото от тяхното навременно адресиране зависи това дали бракът ви ще е посредствен или напълно удовлетворяващ.

1. Отделете време за диалог

Много хора просто не отделят време за диалог помежду си. Като казвам диалог, нямам предвид да се обадите на партньора си на път за вкъщи, за да попитате необходимо ли е да се отбиете до магазина за храна. Става въпрос за пълноценен диалог извън ежедневните задължения. В края на деня повечето от нас, за съжаление, просто се отпускат пред телевизора, за да отдъхнат след тежкия ден. Изключете електронните устройства и се отдайте на това да прекарате малко време заедно. Правете това докато се превърне в навик. И се уверете, че това време е само за вас – без да ви прекъсват деца, роднини или телефонни позвънявания.

2. Говорете директно

Може би най-трудното за постигане равновесие е да казвате точно това, което имате предвид без да засягате чувствата на партньора или да бъдете груби. Много от двойките не са усвоили това умение, говорят индиректно или с други думи увъртат, което причинява проблеми в общуването. Например, ако жена ви иска да отидете на гости на родителите й в събота, което не ви харесва, можете да кажете това директно. „Наистина нямам желание да ходим там. Имах тежка седмица и нямам необходимото търпение, за да прекараме добре.“ Този подход е много по-ефективен от увъртането „Ще видим, ако не ми излезе някаква работа тогава“ и ще ви спести излишните конфликти, особено когато изобщо нямате намерение да ходите. Директното общуване може да бъде тактично. То показва на партньора ви, че поемате отговорност за поведението си и че му/й имате доверие.

3. Замисляйте се върху това, което чувате

Слушането е най-важната част в общуването. Затова трябва винаги да се уверявате, че сте чули правилно това, което партньора ви казва и че сте го разбрали. Тренирайте да тълкувате думите на другия: „Мисля, че ти имаше предвид, че…“ или „Това, което чувам означава…“ Изкажете със свои думи казаното от партньора ви – само така ще се уверите, че наистина сте разбрали неговото/нейното намерение. Освен това, по този начин ще можете да предотвратите разногласията още преди да се появат, тъй като в много от случаите те се появяват именно заради погрешно тълкуване.

4. Говорете за чувствата си

 За тези от вас, които не са свикнали да говорят за чувствата си, тази практика първоначално е чужда и дискомфортна. Как да започнете? Вместо да заявите „Имах тежък ден“, опитайте да опишете чувствата, които сте изпитали през деня – уморени ли сте, объркани, заради нещо, което шефът ви е казал, ядосани на колега? Ползвайте думи, които описват вашето преживяване от деня. Същото важи и вкъщи – споделяйте с партньора си точно какво се случва с вас. „Наистина бях разочарована, че не ми се обади да кажеш, че закъсняваш“. Подобни чувства не трябва да се таят, защото се наслагват с времето и в един момент ще експлодирате. Положителните чувства също е добре да се споделят. „Много съм щастлива, че днес си дойде по-рано“. Освен, че изказвате благодарност в подобен случай, в дългосрочен план откритата комуникация има положителен ефект върху връзката.

5. Обсъждайте работата

 Всяко домакинство изисква работа, която да го движи. Тя също трябва да се обсъжда – грижата за децата, финансиите, графиците на партньорите, разпределението на домашните задължения са винаги предмет на разговор. Обсъждането на тези проблеми ще предотврати бъдещи обвинения от сорта на „Но ти никога не си ми кавал това!“ Затова редовно уточнявайте кой ще закара колата на поправка, какъв бюджет ще отделите за ремонт, какво ще правите през уикенда, къде ще отидете на почивка догодина.

 

Всичко това изглежда напълно логично и лесно за изпълнение, но всъщност в забързаното ежедневие и постоянния стрес, под който живеем, остава някак на заден план. Едва когато нещата се влошат двойките започват да търсят помощ или прибягват до развод. А отношенията подлежат на профилактика, която не трябва да пренебрегваме по същия начин както не пренебрегваме профилактичните прегледи при зъболекаря или гинеколога.

 

 


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

Запазете своята консултация на имейл адрес plovdivtherapy@gmail.com

Сподели

Facebook
Twitter