Психотерапия – често са ме карали да давам описания на това какво точно представлява това плашещо начинание. Ако и вие се чудите, ще ви отговоря с една случка.

Винаги ще си спомням с усмивка коментарa за психотерапията на един от първите ми клиенти преди години, който виждах по време на стажантската си програма. След началния ни сеанс, който в моята представа бе минал отлично, тя седеше някак очаквателно в края на срещата ни и въпросът, който зададе за „Довиждане!“ ме порази като гръм от ясно небе.

– Това ли беше? И защо да ти плащам, като всичко това можех да го споделя и с най-добрата ми приятелка на кафе?

Разбира се, клиентът не ми даде възможност да затворя уста и да реагирам, защото тръшна вратата след себе си. Толкова силно, че следващият клиент, чакащ в коридора, се стресна и за мако да си тръгне. Когато споделих случката със супервайзъра ми, тя ни най-малко не се учуди. Шеговито ми препоръча да си закупя кафе машина за кабинета и ми каза да отида при нея след втората ни среща. Помислих си, че едва ли ще има такава с точно този клиент. С увиснал нос седнах да си пиша докладите. Изненадата ми беше голяма когато следващия вторник, точно в 14:59, клиентът, който най-малко очаквах, нахлу в кабинета и още стиснала чантата под ръка, изтърси на висок глас:

– Знаеш ли, говорих си с моята приятелка по този въпрос, но нищо не излезе!

После седна на канапето срещу мен и ме погледна точно толкова очаквателно, колкото и преди да си тръгне предишната седмица.

В популярните представи психотерапията често пъти е просто „среща на кафе с добър приятел“. Затова остава като нещо излишно, ползите от които са съмнителни, ако изобщо съществуват. Истината е, че терапията дава много повече от търсените в приятелството съчувствие и разбиране. По-неприятната истина е, че терапията изисква от клиента много повече ангажираност и усърдие от която и да е друга среща и поставя пред личността предизвикателства, които никой приятел не би отправил. Ако не вярвате, опитайте и вие!


Ако статията Ви е харесала, вижте още теми от ПСИХОТЕРАПИЯ или научете повече за когнитивно-поведенческата терапия. За да запазите час за консултация, ползвайте формата за контакт