• Български

Какво е здравна психология?

Науката здравна психология търси отговори на редица въпроси по опазването на личното и общественото здраве. Какви са по характер хората, които по-лесно водят здравословен начин на живот? Какво означава да боледуваш „на нервна почва“? Как доходите влияят на заболеваемостта? Какво мотивира хората да спазват противоепидемичните мерки? 


Развитие на здравната психология 


Първите хипотези за ролята на психиката в боледуването поставят психоаналитиците от 30те години на ХХ век. Именно те развиват концепцията за психосоматична медицина. Тя се базира на убеждението, че психичните процеси могат да доведат до соматични (телесни) реакции. 

Наблюденията от ранния етап на психосоматиката показват например, че от сърдечносъдови заболявания страдат по-често хората с личностна характеристика враждебност. Сред пациентите с астма, язва и мигрена пък голяма част потискат емоциите си. Други основни положения, свързани с емоционалното преживяване в тялото са, че тревожността може да повиши кръвното налягане, а страхът – да ускорява пулса. 

Развитието на тези идеи поставя началото на здравната психология като отделно академично и професионално направление през 70те. Днес здравната психология е интегративна дисциплина, която разглежда здравето и болестта през биопсихосоциален подход. 

Приложение на здравната психология

Днес здравните психолози са най-често клинични или общи психолози с допълнителна квалификация, които работят в болнична среда. Те изучават стратегии за подпомагане и поддържане на здравето, предотвратяване и лечение на болести, причини и рискови фактори за болестта, придържане към лечебния план. 

Нашумелите напоследък програми по обществено здраве подготвят практикуващите за работа по подобряване на системата на здравеопазването и здравната политика.   

Здравна психология в частната практика 

Като частно-практикуващ консултативен психолог, здравето е тема, която няма как да бъде заобикаляна без значение от психологическото оплакване. Защо? Защото тялото и умът не работят поотделно. Много от моите клиенти страдат от физиологични симптоми, чиито произход лекарите не могат да установят. В работата ни те придобиват умението да се вслушват в сигналите на тялото и да ги интерпретират правилно. 

Често срещана трудност представлява и хроничната болка. Психологическата работа с осмислянето на, адаптирането към и намиране на решения във връзка с хроничната болка, независимо от заболяването, което я причинява, е изключително важна за повишаването на качеството на живот. 

 


 

Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

За още теми от  света на психологията следете моя блог.

Сподели

Facebook
Twitter