• Български
  • Английски

Дни на Леон Лойк 2023

Европейската асоциация по терапия на реалността организира осмото издание на тридневната конференция „Дни на Леон Лойк“ 23. Събитието ще се проведе от 27 до 29 октомври, традиционно в словенския курорт Блед. За осма поредна година консултанти и терапевти в терапия на реалността от цяла Европа ще обменят опит в двата дни работилници и дискусионни панели, а третия ден е посветен на работата на обучители и супервизори.

Какво е Терапия на реалността?

Терапия на реалността е психотерапевтична модалност основана през 60те години на миналия век от американския психиатър д-р Уилям Гласър. Освен като психотерапевтичен подход, в САЩ методът е широкоразпространен и в образованието и мениджмънта. Терапия на реалността се определя като системен еволюционен подход, чиято научна основа е теория на перцепционния контрол. В ерата на краткосрочни, симптоморедуциращи, основани на доказателства подходи, базирани на медицинския модел, терапия на реалността се отличава със своята философия и възгледи за човека като система със затворен цикъл. От гледна точка на клиента, терапия на реалността е едно коренно различно преживяване от досегашния опит с други модалности.

Кой е Леон Лойк?

Леон Лойк (1937-2014) е словенски психолог, психотерапевт и старши инструктор в William Glasser International, американския институт по терапия на реалността. Сред неговите заслуги е научната обосновка на метода и основаването на Европейската асоциация по терапия на реалността (EART) през 1999г. Това поставя началото на разпространението на терапия на реалността в Европа като разпозната от Европейската асоциация по психотерапия модалност. По настоящем, неговата съпруга, Боба Лойк, е главен секретар на ЕАРТ и директор на института към EART.

Защо „Дни на Леон Лойк“?

Ежегодната конференция носи името на Леон Лойк в знак на признателност към неговите заслуги за утвърждаването на метода в Европа. Събитието има за цел да обединява практикуващите в метода специалисти и да предоставя възможност за продължаващо професионално развитие. То също така осигурява на обучаващите се достъп до супервизори от различни държави както и възможност за изграждане на международна мрежа от екипи за сътрудничество.

Минали издания на „Дни на Леон Лойк“

За първи път българска делегация участва през 2021, когато събитието се проведе онлайн поради епидемиологичната обстановка. Миналогодишното издание бе на живо. Гости в първия ден на събитието бяха д-р Габор Мате, който се включи виртуално в залата и д-р Джон Брикел, който изнесе лекция на живо. След интензивния следобед денят завърши с коктейл парти, където се проведе и сертификацията на последния випуск терапевти. Във втория ден на работилници групите бяха разделени спрямо работните езици – словенски, хърватски и английски.

За Блед, Словения

Блед е популярен летен курорт, разположен на едноименното езеро. Намира се на по-малко от час път от столицата Любляна. Пленителната красота на планинското езеро осигурява на участниците възможности за различни дейности извън програмата – от плаване с плетна (ръчно-изработена дървена лодка с гребла), до походи в близките национални природни паркове и посещения на исторически забележителности.

Къде да намеря повече информация?

За повече информация относно терапия на реалността, „Дни на Леон Лойк“ 2023 или други текущи събития в България, можете да се свържете с Българска асоциация по терапия на реалността на имейл адрес info@batr.bg

Сподели

Facebook
Twitter