• Български

Как да преодолеем психологическата травма?


Март беше също толкова изпълнен с безплатни онлайн събития, колкото и предишните няколко месеца. Как да преодолеем психологическата травма и как да живеем автентично и осъзнато бяха сред най-често дискутираните въпроси през март. Нямах възможност да присъствам на всички събития, но се опитах да надникна в няколко от дискусиите. Ето какво ми се стори най-интересно.

„Декодирайте своята травма“ мини-курс , 6-10 март

Този петдневен мини-курс, воден от Алекс Хауърд, послужи като въведение в неговия ECHO модел на травмата. Алекс е автор, треньор, специалист по хронична умора и основател на The Optimum Health Clinic London. Той представи теорията зад своята програма RESET. Той  е често канен гост-лектор на международни конференции по психология и благосъстояние.

„Осъзнатост в психотерапията“ среща на върха, 8-9 март

На тази среща се присъединиха водещи световни преподаватели, като Марк Епщайн, MD, Сюзън Полак, MTS, MEd, EdD и Джъстин Брюър, MD, PhD и други. Тяхната цел беше да покажат най-новите, основани на доказателства, практически и лесни за използване методи. В радостна и спокойна учебна среда присъстващите откриха уникални стратегии за прилагане на осъзнатост в контекста на различни клинични проблеми, като травма, ADHD, разстройства на пристрастяването и скръб и загуба.

„Глобална  устойчивост“ среща на върха, 14-19 март

Тази 6-дневна среща имаше за цел да помогне на хората да научат стратегии за увеличаване и поддържане на собствената си устойчивост и да допринесат за устойчивостта на своите общности. Сред основните лектори бяха Тара Брач, Бесел ван дер Колк, Ронда Маги, Дан Сийгъл, Лара Бойд, Питър Левин, Пат Огдън, Стивън Порджес, Уинона ЛаДюк, Рик Хансън, Томас Хюбл, Барбара Фредриксън, Кен Уилбър, Спринг Уошам, Ото Шармер и много други. Някои от засегнатите теми бяха как да задълбочим и поддържаме нашите благосъстояние и устойчивост; как да се излекуваме от травмата и да изградим грижовни и лечебни взаимоотношения; как съвместно да създаваме здрави и устойчиви местни общности; как да предприемаме действия за устойчивост на климата и устойчив живот; как да живеем по-съзнателно в истинска връзка със Земята.

„Глобалната визия на Далай Лама“ среща на върха, 16-20 март

Светът е все по-несигурен. Да останеш верен на състраданието, доброто и добродетелта става все по-голямо предизвикателство. Имаме нужда от вдъхновение повече от всякога, така че целта на срещата на върха беше да отговорим на тази нужда. В продължение на пет вдъхновяващи дни изслушахме панел от уважавани будистки учители, експерти, духовни водачи и активисти, които изследват широк спектър от ключови идеи, обхващащи състрадание, етика, медитация и мъдрост – включително силата на медитацията да подхранва обществената промяна, етичния активизъм и как можем да събудим състрадание в себе си и другите.

„Да живееш автентичен живот“ среща на върха, 29 март – 2 април

Това събитие първоначално беше замислено като пътуване към вътрешния мир, свобода и радост. Всеки, който желае да избяга от състоянието на дистрес, да се свърже отново с това, което всъщност е, да се справя с лекота с отключващите външни събития в света, да трансформира себе си и да намери ясен път, по който да продължи напред, беше добре дошъл. В интимните разговори с Габор Мате, Джон Кабат-Зин и Тара Брач, Шарън Залцберг, Джак Корнфийлд, Ронда Маги, Дан Сийгъл и много други — присъстващите имаха шанса да изследват често срещаните проблеми, които ни пречат да живеем автентично; да открием как състраданието, благодарността и любовта могат да ни помогнат да се разширим в живота си; да разширим нашата визия за това какво е възможно, докато живеем по-автентично; и да внесем повече радост, вътрешен мир и свобода в живота си.

Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

За още теми от  света на психологията следете моя блог.

Сподели

Facebook
Twitter