• Български

На прага на психично здравен ренесанс

Пролетният сезон беше доста натоварен откъм събития по темата психично здраве. Много дати се застъпваха и беше трудно да избера на кои сесии да присъствам. Провеждаха се и много платени курсове, обучения и уебинари, така че имах повече възможности от обикновено. Ето къде успях да надникна:


Психично здраве и благополучие, 11-17 апр


„Wisdom of Life“ си партнираха с Фондацията за психично здраве на Джон У. Брик, за да организират всеобхващащо онлайн събитие за психичното здраве и благополучие. Те въведоха термина „психично здравен ренесанс“, за да опишат настоящите тенденции в психичното здраве. „Повече хора говорят открито и честно за психичното си здраве от когато и да било. Стигмата е значително отслабена и всички ние -деца, елитни спортисти, знаменитости, водещи на вечерни токшоута, както и ние, обикновените хора – сме по-отворени и уязвими за това, което преживяваме“. Ключовите лектори засегнаха множество важни теми, включително:
– психеделици и кетамин-асистирана терапия
– енергийна психология, топла и студена терапия
– транскраниална магнитна стимулация
– упражнения и движение, хранене и добавки
– психология на коренното население
Присъстващите изслушаха повече от 60 презентатори, сред които д-р Дийпак Чопра, д-р Габор Мате, д-р Андрю Уейл, Майкъл Сингър, д-р Тара Брач, Джуъл, дон Мигел Руис, Вим Хоф, д-р Тема С. Брайънт, Шарън Залцберг, Мариел Хемингуей, Патрик Кенеди, и други. Срещата включваше безплатна прожекция на широко аплодирания филм МЪДРОСТТА НА ТРАВМАТА.

 

Разширени състояния на съзнанието, 18-26 април

Организаторите на това събитие заявиха: „Изключително важно е да катализираме задълбочени разговори за съзнанието и нашата споделена човешка съдба в този все по-сложен и забързан свят, където често се чувстваме откъснати от себе си, един от друг и естествения свят“. С тази цел, те събраха повече от 65 практици, учени, философи, изследователи, учители по медитация, включително Дийпак Чопра, Мариса Пеър, Вим Хоф, Гита Вайд, Андрю Уейл, баба Флордемайо, Дан Сийгъл, Джоан Борисенко , и много други… Лекторите говориха за дълбокия потенциал на разширените състояния на съзнанието за личен растеж, трайна трансформация и истинско духовно пробуждане. Те разгледаха последните иновации, практики, изследвания и инструменти, които имат потенциал да се справят с трудни за лечение състояния на депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство и зависимости. Включени бяха и други теми:
– връзката между съзнанието, ума и мозъка
– разликата между състоянията на потока и разширените състояния на съзнанието
– положителното въздействие на психеделиците и растителните лекарства върху мозъчната функция и невропластичността
– най-ефективните стратегии, практики и инструменти за интегриране на преживявания с разширени състояния на съзнанието
Всеки от деветте дни на събитието включваше сесии за насочена медитация с невро-соматично съзнание (NSM) и сесии за невродинамично дишане.

Интегративна медицина, 28 апр


Тази среща на върха беше представена от Центъра за интегративна медицина Andrew Weil.
Виртуалното събитие изследва някои от най-горещите теми на интегративното здраве, включително психично здраве, нови подходи към здравето на червата и нови парадигми в здравеопазването.
Еднодневната онлайн конференция също така включваше сесии за наративна медицина и готвене с д-р Андрю Уейл. Срещата на върха по интегративна медицина 2023 г. събра водещи лекари, изследователи, експерти и автори за един вълнуващ ден на изследване на теми, включително:
– Интегративната медицина и бъдещето на здравеопазването
– Хронобиология
– Намаляване на антидепресантите
– Лечение на безпокойството и стреса

– Ангажиране, насочено към изцеление
– Избор на пре и пробиотици
– Нови микробиомни терапии

Релационно овластяване: Изграждане на връзка в един откъснат свят, 28 апр

Д-р Даян Пул Хелър и Тери Реал проведоха този уебинар за релационно овластяване, за да научат присъстващите да подобрят интимността в личните си взаимоотношения. Те имаха за цел да се справят с широко разпространеното чувство на самота и откъснатост, което изглежда е завладяло нашия свят. Те цитираха скорошно глобално проучване на BBC, според което над 40% от анкетираните признават, че се чувстват самотни „понякога“ или „често“. „Истината е, че въпреки че копнеем за смислени взаимоотношения, много от нас нямат необходимите умения, за да ги формират. Това се дължи на моделите на привързаност, които научаваме като деца. Въпреки че тези адаптивни поведения някога са били от съществено значение за оцеляването ни, сега те могат да възпрепятстват нашата способност да изграждаме автентичните връзки, за които жадуваме. Независимо дали сме в терапевтична среда или навигираме в лични взаимоотношения, можем да видим от първа ръка как тези адаптации на привързаността създават предизвикателства.“ Така уебинарът се фокусира върху уменията за привързване и изграждане на взаимоотношения.


Природа, 9-15 май

Това събитие погледна от малко по-различен ъгъл психичното здраве, поставяйки акцент върху отношението ни към природата. Позицията на лекторите беше, че естественият свят е нашият най-добър учител и ако работим върху връзката си с природата, ще изградим по-добро психично здраве. Срещата представи най-новите научни постижения за това как природата може да подобри нашето здраве и благополучие. Бе подчертана важността на развиването на осъзнатост и съзерцателни практики, които ни позволяват да черпим от спокойствието и мира на природата. Допълнителните теми включваха как да се ангажираме и да предприемем действия по време на екологичната криза, как да научим лидерски практики, базирани на природата, и как естественият свят вдъхновява нашата вродена творческа природа.

 

Възстановяване, 15-21 май

По време на това уникално събитие над 60 здравни и уелнес експерти споделиха своята мъдрост и доказани лечебни методи за регулиране на нервната система, изключване на неадаптивната реакция на стрес и култивиране на физическо, умствено и емоционално благополучие. Мислители и лечители като д-р Габор Мате, Брит Франк, Мариан Уилямсън, д-р Саундра Далтън Смит, д-р Педрам Шоджай, д-р Даниел Сийгъл, д-р Ричард Шварц, д-р Стивън Поргес и много други бяха в панела от експерти за това събитие. Участниците получиха знания и практически инструменти, които им позволиха да създадат повече енергия, да изградят по-добри навици, да балансират връзката между ума и тялото си, да се възстановят от симптомите и да се появят в живота с по-голяма жизненост, мир и удовлетворение.
От разбирането как травмата допринася за хронично нерегулирана нервна система до изучаването на инструменти и техники за регулиране на нервната система, конференцията включваше теми като поставяне на граници във взаимоотношенията, изграждане на устойчивост за справяне с безпокойството, значението на съня, връзката между ума и тялото. В допълнение към ексклузивните интервюта, всеки ден от събитието включваше безплатни видеоклипове за йога, действителни записани терапевтични сесии и техники и инструменти, приложими в лечебния процес.

Грижа за себе си, 16-22 май


Тази среща на върха имаше за цел да помогне за приоритизиране на грижата за себе си. Грижата за себе си означава да гарантираме, че нашите физически и емоционални нужди са удовлетворени. Това включва съзнателно участие в дейности, които насърчават здравословното функциониране и подобряват нашето благосъстояние и качество на живот. Доказано е, че рутинната грижа за себе си намалява или премахва безпокойството и самотата, намалява стреса, увеличава щастието и много повече. Може да ни помогне да се адаптираме към промените, да изградим силни взаимоотношения и да се възстановим по-лесно от неуспехи. Повече от 30 презентатори, включително експерти, автори, коучове и експерти по финансии, здраве и уелнес, напътстваха присъстващите по пътя им към по-добра грижа за себе си. Шарън Залцберг, д-р Ричард Шварц, д-р Кристин Неф, Кен Хонда, Джордж Мъмфорд бяха само някои от лекторите, които помогнаха за оптимизиране на нашето физическо, умствено, емоционално и духовно благополучие. Темите включваха трансформиране на ограничаващите вярвания относно грижата за себе си и научаване да оценяваме грижата за себе си просто като умно живеене; организиране на нашето жизнено пространство и ежедневен график, за да поддържаме здравословни практики за обгрижване; задълбочаване на духовното ни пътуване с последователни ежедневни практики за повече връзка, смисъл и радост; възприемане на балансиран подход към личното финансово управление, за да създадем повече лекота и свобода в живота си.


Следва

Лятото обикновено е по-малко наситено със събития, така че нека изчакаме и да видим какво ще ни кажат световноизвестните психолози през отпускарския сезон. Останете на линия и се насладете на слънцето и морето!


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

За още теми от  света на психологията следете моя блог.

Сподели

Facebook
Twitter