• Български
  • Английски

Профилактика на психичното здраве I

„Знаете ли какви са стъпките за подобряване на физическото здраве?” С този въпрос д-р Нанси Бък, развитиен психолог, автор и основател на Peaceful Parenting Inc, отваря една важна тема за осведомеността по профилактиката на психичното здраве в Международния журнал Теория на избора и Терапия на реалността (2023).  „Не ви питам дали искате да го подобрявате, а дали ако поискате, знаете как.” Продължава тя, изтъквайки, че почти всички запитани имат споделена представа за това какви стъпки е необходимо да предприемат – да увеличат приема на плодове и зеленчуци, да ограничат консумацията на захар и алкохол, да спортуват повече, да спят по-пълноценно.  Подобен подход ползва и при денталното здраве – всички са наясно какво трябва да се прави: да се мият зъбите по два пъти на ден, да се ползва конец за зъби, да се посещава зъболекар по един-два пъти годишно.

За контраст обаче, хората нямат толкова готов отговор на въпроса кои са стъпките за подобряване на психичното здраве. От дълги години речниковата дефиниция на „психично здраве” е основана на „липсата на психично заболяване”,  дефиниция, която меко казано не помага на успешната профилактика. От ранна възраст знаем, че е добре да изяждаме по една ябълка на ден, но не знам как да си осигурим по-добро психично здраве. Затова в следващите няколко поста ще се опитаме да очертаем конкретните стъпки.

Правило на 3-те „С”

Отправна точка за психичното благополучие е оптималното функциониране на нервната система. А за такова са необходими сън, спорт и субстанции.

Сън

Един възрастен човек се нуждае от средно 7-8 часа сън на денонощие. Ако не може да ги постигне или сънят е непълноценен, нервната система няма да функционира оптимално. Затова е важно да обърнем внимание на всичко онова, което нарушава съня ни. Добрият сън може да се изгради като здравословен навик когато се елиминират всички бариери. Да се разчита на сънотворни лекарства в дългосрочен план определено е от вредните навици. Така че, стъпка 1 – осигурете си минимум 7 часа сън.

Спорт

Спортът е естествен регулатор на настроението. Хормоналният коктейл, който избухва в тялото ни след 30-минутна кардио тренировка е най-добрата напитка за нервната система. Много хора отиват да потичат когато се почувстват напрегнати без да си дават сметка, че така всъщност си помагат да се върнат към оптимално функциониране. Трудността със спорта за много хора е, че когато липсва ранна социализация в този тип дейности, последователността лесно се губи. А по-коварна болест от уседналостта няма. Човешкото тяло не е предназначено за стол! И така, стъпка 2 – изпотявайте се минимум 30 минути на ден.

Субстанции

Умът и тялото в крайна сметка са едно цяло, така че какви субстанции приема тялото оказва влияние и на ума. Когато говорим за субстанции, първото нещо, за което се сещаме са цигарите, алкохола и наркотиците. Хората приемат, че ако стоят на страна от тях, всичко е наред. Но това е само малка част от пъзела. Прекалената употреба на кофеин, захар, енергийни напитки, както и небалансираното хранене са не по-малко вредни. В последните години е много модерно да се пият хранителни добавки, витамини, протеини и всякакви други „полезни” таблетки и прахчета. Има хора с медицински обоснован недостиг на някои от тези вещества и за тези хора таблетките и прахчетата могат да бъдат животоподдържащи. За останалите от нас обаче нещата не стоят точно така. Стъпка 3 – елиминирайте поне един вреден навик в храненето си.

Следващи стъпки

Правилото на 3-те „С”, както го наричам в последните години, е отправната точка в работата ми с клиенти. Грижата за съня, физическата активност и балансираното хранене е фундаментът на психично-здравната профилактика. Ако имате проблеми с настроението, предизвиквам ви да приложите правилото в ежедневието си за следващите три седмици. Дори и без никакви последващи когнитивни интервенции , вероятността да се почувствате по-добре е голяма. А след като сте се погрижили за основата, вижте с какво да надградите в следващия пост.

 


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

За още теми от  света на психологията следете моя блог.

Сподели

Facebook
Twitter