• Български

Самотата ни убива

Наскоро попаднах на един материал върху последните изследвания на ефектите на самотата върху мозъчната структура. Преди повече от 50 години американският психиатър Уилям Гласър твърдял, че всички проблеми на психичното здраве са проблеми на взаимоотношенията. Т.е. човек страда от лошо психично здраве ако му е трудно да изгради задоволителни взаимоотношения с околните. Съвремената медицинска наука не само потвърждава това, но и го отнася една крачка напред – самотата разрушава не само психичното, но и физическото здраве. Още във втората половина на миналия век Гласър определя нещастието като обществен проблем. Днес учени алармират, че самотата също се превръща в обществен проблем.

Сам или самотен?

Когато човек е продължително сам, липсата на социални контакти може да доведе до по-ниско ниво на самочувствие и увереност в себе си, както и до усещане за незначимост. Други съпътстващи проблеми могат да включват по-голяма склонност към лошо настроение, страхове и трудности при справяне с ежедневните предизвикателства. Да си сам и да си самотен обаче са различни неща.
Самотата може да бъде дефинирана като нежелано състояние на изолация, при което човек се чувства отделен и отчужден от другите хора или обществото като цяло. Ключовата дума тук е „нежелано“. Важно е да се отбележи, че самотата не е същото като избягване на социален контакт. Много хора предпочитат да бъдат сами и да имат по-малко социални взаимодействия, без да се чувстват самотни. Те просто не се нуждаят от много социални контакти. За тях самотата може да бъде източник на творческо вдъхновение и възможност за личностно развитие.

Какво казва науката за самотата?

Изследванията на мозъчната дейност във връзка със самотата показват, че продължителната изолация може да доведе до промени в различни части на мозъка.
Едно изследване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, показва, че хората, които често са самотни, имат по-малка активност в предния церебрален кортекс – част от мозъка, свързана със социалните взаимодействия и решаването на проблеми.
Друго изследване, публикувано в списание Cerebral Cortex, открива, че хората, които са прекарали много време в изолация, имат по-ниско ниво на серотонин – вещество, което помага за регулиране на настроението.
Има и изследвания, които показват, че продължителната самота може да доведе до промени в структурата на мозъка. Например, изследване, публикувано в списание JAMA Psychiatry, открива, че хората, които са били самотни в продължителност на много години, имат по-малки размери на сивата мозъчна материя в частите на мозъка, свързани със социалните взаимодействия.
Тези изследвания ни дават по-добро разбиране за това, какво се случва в мозъка, когато сме изолирани от други хора. Те подчертават важността на социалните взаимодействия за нашето психично здраве и ни насърчават да търсим социална подкрепа, когато усещаме самота. Именно по тези механизми КоВид кризата, която причини глобална социална изолация, повсеместно влоши психичното здраве.
Съществуват и много други проучвания, които подкрепят тезата, че липсата на социална подкрепа влошава психичното здраве. Ето някои от тези проучвания:
 • Хаус, Ландис и Уберман (1981) показват, че липсата на социална подкрепа е свързана със значимо увеличение на риска от депресия.
 • Коен и сътр. (1997) показват, че липсата на социална подкрепа е свързана с увеличение на риска от заболявания на сърцето.
 • Касс (1982) показват, че липсата на социална подкрепа е свързана с повишен риск от самоубийство.
 • Тейлър и сътр. (2007) показват, че липсата на социална подкрепа е свързана с повишен риск от развитие на алцхаймер.
 • Холмс и Райън (2003) показват, че липсата на социална подкрепа е свързана с по-ниска самооценка и по-малка удовлетвореност от живота.

Какво включва добрата социална подкрепа?

Социалната подкрепа може да бъде дефинирана по много начини, но обикновено се отнася до мерките, които другите хора предоставят на индивида, за да му помогнат да се справи с различни проблеми и стресове. В проучванията обикновено се използват няколко основни компонента на социалната подкрепа:
Емоционална подкрепа – това е подкрепата, която предоставят близки и приятели, когато се нуждаем от емоционална подкрепа или състрадание. Това може да включва изразяване на съпричастност, обнадеждаване.
Информационна подкрепа – това е подкрепата, която предоставят близки и приятели, когато се нуждаем от информация, която може да помогне да се справим с дадена ситуация. Това може да включва даване на съвети, споделяне на информация и предоставяне на ресурси.
Оценяваща подкрепа – това е подкрепата, която предоставят близки и приятели, когато имаме нужда от потвърждение, че правим правилното нещо. Това може да включва подкрепа и признание за нашите постижения и качества.
Практическа подкрепа – това е подкрепата, която предоставят близки и приятели, когато имаме нужда от помощ в извършването на задачи или решаването на проблеми. Това може да включва предоставяне на ресурси, финансова подкрепа и помощ в извършването на задачи.

Ефектите на самотата върху физическото здраве

Има научни доказателства, че самотата може да доведе до влошено физическо здраве. Изследванията показват, че хората, които се чувстват постоянно самотни, имат по-висок риск от развиване на различни здравословни проблеми, включително:
 • Кардиоваскуларни заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт.
 • Ослабена имунна система, която прави тялото по-уязвимо за инфекции и други болести.
 • Сърдечна недостатъчност
 • Ускорено стареене на клетките и на биологичния процес на стареене.
 • Повишено тегло и ожиряване.
 • Проблеми със съня.
 • По-голям риск от злоупотреба с алкохол и наркотици.
Тези здравословни проблеми са свързани с факта, че самотата може да доведе до стрес и увреждане на здравето. Освен това, хората, които са самотни, обикновено имат по-малко подкрепа и помощ от други хора, което може да влоши състоянието на техните здравословни проблеми. Затова е важно да се отделя време за поддържане на здрави социални връзки и да се търси подкрепа при нужда.

Ако искате да се чувствате добре, имате нужда от поне един друг човек

Изброените по-горе проучвания и много други подобни на тях подчертават важността на социалните връзки и социалната подкрепа за психичното и физическото здраве. Намирането на начини за подобряване на социалната подкрепа може да помогне за подобряване на качеството на живота и за намаляване на риска от различни заболявания и проблеми с психичното здраве.

Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

Запазете своята консултация на имейл адрес plovdivtherapy@gmail.com

Сподели

Facebook
Twitter