• Български

Труден характер или биполярно разстройство?

Страдащите от биполярно разстройство често са наричани „луди“, наред с шизофрениците и граничните личности. Успяват да „спечелят“ този етикет заради емоционалната си нестабилност и крайностите, в които изпадат. Ако сте партнор на такъв човек, със сигурност знаете колко изтощителна и объркваща е комуникацията с него. Редуването на тъга и еуфория през периоди от седмици може да изкара и най-трезвомислещия човек от равновесие. Ето какво трябва да знаете.

 

Биполярно разстройство и други афективини разстройства

Афективни разстройства е термин, който обобщава разстройствата на настроението. В тази категория влизат, освен депресивните  и тревожни  разстройства, за които вече писахме, така и всички разновидности на биполярно разстройство. В последните години за тях бе създадена отделна категория, която включва заболявания със сходни черти, всички те на границата между психотичните и депресивните разстройства. И така, как да ги различим?

Биполярно разстройство, първи тип

Известно е още като маниакална депресия или афективна психоза. Лесно разпознаваемо е, поради често срещаното редуване на две контрастиращи състояния – мания и депресия.

По време на маниакалния епизод, човек е с приповдигнато настроение, кипи от енергия, започва ентусиазирано много проекти, експанзивен е, раздразнителен е. Може да кипи от самочувствие, да спи по-малко от обикновено, да приказва повече, да се разсейва, да е по-склонен към опасни дейности. Всички ние имаме подобни дни и даже им се радваме – дни, в които сме по-оптимиситични и ефективни от обикновено.

Но когато това състояние продължи близо седмица или повече, нещата лесно излизат извън контрол. В тази фаза човек рядко си дава сметка, че нещо не е наред. Обикновено това е очевидно само за близките му. Най-тежките случаи могат да включват халюцинации. Преминаването през един такъв маниакален или хипоманиакален епизод е достатъчно условие за диагностицирането на биполярно разстройство. В повечето случаи обаче оплакванията не спират дотук – маниакалния епизод отстъпва място на депресивен, който може да продължи от две седмици до няколко месеца.

Биполярно разстройство, втори тип

Доскоро на втори тип се гледаше като на по-леката версия биполярно разстройство. Това е така поради факта, че човек с тип II прекарва повече време в депресия. Маниакалните му състояния никога не покриват изцяло критериите за маниакален епизод – или защото симптомите са по-слаби, или защото продължителността им е по-кратка. Много пъти биполярното разстройство се бърка с граничното личностово разстройство, за което също са характерни лабилност и импулсивност. Не е изключено, разбира се, двете да са съпътстващи.

Циклотимия

Всъщност циклотимията представлява по-леката версия на биполярно разстройство. Тя се състои от периоди на маниакални и депресивни симптоми, които се редуват в продължение на поне две години. В този смисъл циклотимията представлява хронично лабилно настроение. И макар по-често да е приписвана на женската част от населението, всъщност е еднакво често срещана при мъже и жени.

Други видове биполярно разстройство

Злоупотребата с алкохол и някои наркотични вещества може да предизвика симптоми на биполярно разстройство. Те могат да започнат както по време на самата интоксикация, така и във фазата на абстиненция. Същото важи и за приема на някои лекарства. Медицински заболявания като хипертироидизма също могат да предизвикат подобни сиптоми.

Помощ при биполярно разстройство

Повечето клиенти с биполярно разстройство се обръщат за помощ по време на маникален епизод, водени от техни близки, които не могат да се справят с тяхното ексцентрично или опасно поведение. В такъв случай задължителна е консултацията с психиатър за по-бързото овладяване на настоящия епизод. Следващата стъпка е когнитивно-поведенческа терапия. Когато симптомите не отговарят на критериите за диагностициране на психологично разстройство, а ефектът им върху ежедневието е минимален, може да бъде и достатъчно да се развият уменията за регулация на емоциите. Консултацията с психолог ще ви даде насока към правилното решение. Страдащите, които обикновено търсят помощ сами, го правят по време на депресивния епизод, чрез което се избягва необходимостта от  лекарства.

Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

За още теми от  света на психологията следете моя блог.

Сподели

Facebook
Twitter