• Български
  • Английски

„Дни на Леон Лойк“ 25-27.10.2024

От 25ти до 27ми октомври в Блед, Словения, за девети път ще се проведе ежегодната конференция „Дни на Леон Лойк”. Специалисти в сферата на психичното здраве от цял свят се събират заедно в трите дни на конференцията, за да обменят опит и да начертаят пътищата за развитие на терапия на реалността. Домакин на събитието по традиция е Европейския институт по терапия на реалността. Гости на тазгодишното издание са Яако Сейкула и Робърт Уитакър, които ще изнесат лекции в петък, 25.10. Съботния ден е посветен на работилници, в които участниците, разпределени в малки групи, обсъждат казуси, а в неделя обучителите имат важната задача да работят по процеса на провеждане на психотерапевтичното обучение във всяка от държавите-членки.

 

За Леон Лойк

Леон Лойк (1937-2014) е словенски психолог, психотерапевт и старши инструктор в William Glasser International, американския институт по терапия на реалността. Сред неговите заслуги е научната обосновка на метода и основаването на Европейската асоциация по терапия на реалността (EART) през 1999г. Това поставя началото на разпространението на терапия на реалността в Европа като разпозната от Европейската асоциация по психотерапия модалност.

Ежегодната конференция носи името на Леон Лойк в знак на признателност към неговите заслуги за утвърждаването на метода в Европа. Събитието има за цел да обединява практикуващите в метода специалисти и да предоставя възможност за продължаващо професионално развитие. То също така осигурява на обучаващите се достъп до супервизори от различни държави както и възможност за изграждане на международна мрежа от екипи за сътрудничество.

 

За Яако Сейкула

Яако Сейкула е професор по психотерапия, клиничен психолог и фамилен терапевт. В последните десетилетия разработва системата на отворения диалог за лечение на шизофрения във Финландия. Характерното за тази система е работата на обгрижващия екип директно в дома или социалната среда на индивида, а основния метод – ангажиране на цялото семейство в диалогични отношения. Резултатите след въвеждането на метода са забележителни – едва една пета от пациентите със шизофрения продължават медикаментозното лечение две години след лечението. 80% от преминалите лечение живеят без психотични епизоди и функционират пълноценно пет години след участието си в програмата. Принципите на отворения диалог се прилагат освен в психотерапията и в социалната работа, образованието и организационното консултиране. Повече за работата на проф. Сейкула можете да прочетете в неговата статия „Диалогизмът: Психотерапия или начин на живот?” и още негови материали със свободен достъп.

 

За Роберт Уитакър

Робърт Уитакър е журналист и писател, един от най-острите критици на съвремената психиатрия в Америка. През 1999 е номиниран за наградата Пулицър за серия от статии, разследващи етични нарушения в провеждането на психиатрични изследвания. Има редица отличия в сферата на разследващата журналистика. Той е сред един от първите гласове, които оспориха наложената от психиатричната индустрия теория за химичен дисбаланс в психичните разстройства, теория, която до днес е в основата на нашето обучение като психолози и която набира все повече възражения сред академици и практикуващи. Психичното здраве не трябва да стъпва на медицинския модел ако искаме грижата за него да бъде адекватна. Неговото собствено обобщение по темата можете да видите в това кратко видео.

 

За повече информация относно терапия на реалността, „Дни на Леон Лойк“ 2023 или други текущи събития в България, можете да се свържете с Българска асоциация по терапия на реалността на имейл адрес info@batr.bg

 

 


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

За още теми от  света на психологията следете моя блог.

Сподели

Facebook
Twitter