• Български
  • Английски

Симптоми на високофункционална депресия

В днешния забързан свят много от нас балансират между множество отговорности – работа, семейство и социални ангажименти. Лесно е да предположим, че щом се справяме с всичко, значи сме добре както психически, така и емоционално. Но понякога зад привидно доброто справяне се крие ожесточена вътрешна борба.  Такъв е опитът на хора с високофункционална депресия, известна също като персистиращо депресивно разстройство или дистимия.

Докато голямото депресивно разстройство обикновено се свързва с по-видими симптоми като силна тъга, изолиране и неспособност за нормално функциониране, високофункционалната депресия е по-лека. Хората в това състояние често успяват да запазят фасадата на нормалност – ходят на работа, грижат се за семействата си и дори се социализират, докато под повърхността изпитват постоянна тъга, умора и недоволство.

 

Какво е високофункционална депресия?

Високофункционалната депресия е дългосрочна, хронична форма на депресия, която не води непременно до пълна неспособност за справяне с ежедневието. Вместо това, засегнатите могат да изпитват устойчиво, нискостепенно усещане за меланхолия, което продължава с години, често без те самите да осъзнават, че са депресирани.

Поради това, че симптомите са по-слабо изразени, но по-продължителни, високофункционалната депресия може да бъде трудна за разпознаване. Много хора може да мислят, че са просто „изморени“ или „преживяват труден период“. Други може да я отхвърлят като част от своята личност, определяйки се като „песимисти“ или „меланхолични“ по природа.

Но въздействието на високофункционалната депресия може да бъде толкова дълбоко, колкото и на депресивните епизоди, водейки до понижаване на качеството на живот, напрегнати взаимоотношения и усещане за изолация.

 

Общи симптоми на високофункционалната депресия

Разпознаването на признаците на високофункционалната депресия може да бъде предизвикателство, защото хората с това състояние често изглеждат външно успешни и спокойни. Въпреки това, има ключови симптоми, за които трябва да бъдем нащрек:

  1. Постоянно понижено настроение

Хората с високофункционална депресия често описват усещане за тежест или тъга, която се задържа на заден план в ежедневието им. Това не е непременно острата безнадеждност, свързана с тежката депресия, а по-скоро хронично усещане за „паднал дух“ или липса на мотивация.

 

  1. Умора и липса на енергия

Постоянната умора е един от основните симптоми. Дори след пълноценен сън, хората с високофункционална депресия могат да се събудят изтощени, без желание да се ангажират в ежедневните дейности. Въпреки това те продължават напред, разчитайки на воля, за да изпълняват задълженията си.

 

  1.  Трудност в преживяването на радост

Един от най-сигурните признаци на високофункционалната депресия е невъзможността да се изпита удоволствие или вълнение. Дейности, които някога са носили радост – било то хобита, социализация или лични успехи – сега изглеждат безинтересни и безсмислени. Този симптом, наречен „анхедония”, може постепенно да потуши страстта на човек към живота.

 

  1. Негативни мисли за себе си

Критичният, саморазрушителен вътрешен диалог е често срещан. Хората с високофункционална депресия може да усещат, че никога не са достатъчно добри, въпреки външните си успехи. Те може да се борят с перфекционизма и постоянно да се страхуват, че не отговарят на очакванията.

 

  1. Раздразнителност или емоционална притъпеност

Вместо тъга, някои може да изпитват раздразнителност или емоционална апатия. За тях е трудно да се свързват емоционално с другите, и могат да се чувстват дистанцирани, откъснати както от себе си, така и от хората около тях.

 

  1. Нарушения на съня

Хората с високофункционална депресия често изпитват промени в съня. Това може да се прояви като затруднение при заспиване, многократни пробуждания или твърде ранно събуждане. За други пък е характерно прекомерно спане и трудности при ставане сутрин.

 

  1. Чувство за вина и безполезност

Хронични чувства на вина и безполезност са често срещани. Засегнатите може да обвиняват себе си за своето настроение, смятайки, че „трябва“ да могат да се справят. Те може да вярват, че разочароват близките си или че са бреме, дори и без обективна причина за тези мисли.

 

  1. 8. Трудност в концентрацията

Високофункционалната депресия може да замъгли способността ви да се фокусирате, правейки изпълнението на задачи по-трудно. Въпреки че човек може да се справи с работния си ден, това може да изисква повече усилия и да се почувства психически изтощен дори от прости задачи.

 

  1. Избягване на общуване

Хората с високофункционална депресия може постепенно да се оттеглят от социални ситуации, не поради липса на интерес, а защото се чувстват емоционално изтощени. Те може да започнат да отказват покани. А когато присъстват на събития се затрудняват да се свържат с другите.

 

Защо високофункционалната депресия често остава незабелязана

Тъй като хората с високофункционална депресия продължават да изпълняват ежедневните си задължения, лесно е както за тях самите, така и за околните, да пренебрегнат техните психически затруднения. Те често се възприемат като способни, надеждни и продуктивни, което затруднява разпознаването на техните страдания.

В някои случаи социалните норми и очаквания за „продуктивност“ могат да допринесат за проблема. Когато приравняваме заетостта и външния успех с емоционалното благополучие, можем да пренебрегнем емоционалното натоварване, което някой изпитва вътрешно. В резултат, хората с високофункционална депресия може да не потърсят помощ, мислейки, че техните затруднения не са „достатъчно сериозни“, за да го направят.

 

Значението на търсенето на помощ

Ако разпознавате симптомите на високофункционална депресия в себе си, важно е да си припомните, че дори и да изглеждате, че се справяте с всичко, все пак заслужавате подкрепа. Хроничните усещания за тъга, умора и изолация не са нормална част от живота, и не е необходимо да преминавате през това сами.

Терапията, особено когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), може да бъде изключително полезна в управлението на високофункционална депресия. По-важното е, че търсенето на професионална помощ ви позволява да си върнете радостта, енергията и емоционалната свързаност, които може да изглеждат недостижими.

 

В заключение

Високофункционалната депресия може да бъде коварно състояние. Поддържайки външен вид на нормалност, хората могат неволно да маскират своите вътрешни борби и да ги скрият както от себе си така и от другите. Въпреки това, разпознаването на признаците е първата стъпка към възстановяването. Без значение колко успешни или „свързани “ може да изглеждате отвън, вашето психично здраве е от значение и справянето с депресията може значително да подобри качеството ви на живот.

Ако откриете, че изпитвате някой от описаните симптоми, обърнете се към специалист по психично здраве. Не е срамно да потърсите помощ – и това може да бъде най-важната стъпка, която предприемате, за да се почувствате наистина добре отново.

Тази статия не може да замени клиничната оценка от специалист. Разбирането на дистимията по-добре може да ни помогне да култивираме по-състрадателен, емпатичен подход към психичното здраве както в себе си, така и в хората около нас.

 


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

За още теми от  света на психологията следете моя блог.

Сподели

Facebook
Twitter