• Български

10 причини за провалените новогодишни обещания

Ето че новогодишната еуфория отмина и е време за мотивация. След като поизтрезняхме е време да се захващаме с новогодишните обещания, които си дадохме. Не сте ли си направили списък? Може би сте прави – едва 12% от хората, които си поставят цели за следващата година, успяват да ги изъплнят. Но… не позволявайте на статистиката да ви демотивира! Ето за какво трябва да внимавате, за да постигнете целите от своя списък:
  1. Приемате маратона за спринт

Да, Нова година поставя ново начало, но новото начало не означава, че трябва да станете различна версия на себе си за една нощ! За такъв огромен скок трудно ще намерите мотивация. Не правете списък от 20 неща, които искате да подобрите и не се хвърляйте на драстични промени. Хората не обичат промяната, затова не си създавайте излишен стрес. Фокусирайте се върху един полезен навик, който искате да развиете и помнете, че за да стане дадено поведение навик е необходимо да го правите всеки ден в продължение на 21 дни. Така че за това, което искате да постигнете, ви трябва постоянство и дисциплина!
  1. Отправяте се в начинанието сами

Дори да не сте „отборен играч“, всяко нещо се прави много по-лесно, когато е споделено. Независимо дали искате да спазвате хранителен режим, да подобрите играта си по футбол или по-често да посещавате фитнес залата, всичко това ще е по-лесно, когато имате приятел, с когото да го правите заедно. По този начин ще имате още един източник на мотивация. Стойте настрана от негативно настроените хора, „енергийните вампири“ и всички онези, които пречат, вместо да помагат на развитието ви. Открийте хората, които ви мотивират и ви тласкат към по-доброто ви „Аз“.
  1. Мислите повече, отколкото действате

Колкото и да сте добри на теория, практиката е това, което ще промени живота ви. Важно е, разбира се, да имате подходящата психологическа нагласа за определено действие, но докато не го извършите или поне опитате да го извършите, няма да постигнете успех. Тъй че оставете настрана книгата за самопомощ и започнете веднага да прилагате наученото в ежедневието си. Малката крачка напред е това, което подхранва мотивацията.
  1. Не формулирате целите си правилно

Твърде общите, твърде мащабни цели са трудно изпълними. „Искам да изглеждам добре“ е пример за такава грешна формулировка. Какво означава това? Да ходите на фитнес два пъти седмично? Да наемете стилист и да ползвате услугите му всеки сезон? Да се научите да се гримирате сами и да го правите ежедневно? Целите трябва да са формулирани така, че да бъдат конкретни, да имате начин, по който да измервате прогреса, да имате срок, в който да ги изпълнявате.
  1. Не вярвате в собствените си способности

Вероятно вече сте имали неуспешен опит с новогодишните обещания и не вярвате, че ще успеете да ги удържите. Гласът на съмнението е вашият най-голям враг. Той ви пречи да опитвате отново и отново. Е, ако миналата година сте се провалили на втората седмица, опитайте тази година да следвате целите си месец – пак би било прогрес. В крайна сметка, правите го за себе си, нали?
  1. Предавате се прекалено лесно

Ентусиазмът, с който се отправяте в преследването на новогодишните обещания ще ви напусне още след месец и другите ви приоритети ще вземат превес. Как да се справите с това? Поставяйте срокове! Докъде искате да стигнете тази седмица, този месец, това тримесечие? Това е единственият начин да поддържате искрата запалена и да се уверявате, че сте на прав път.
  1. Не управлявате времето си оптимално

Ако искате да сте по-организирани и вкъщи да е по-чисто, да четете повече или да подобрите свое умение, това е нещо, което изисква време. Не всеки може да отдели необходимото време. Затова планувайте по-добре. Започнете с пет минути на ден – достатъчно е и всеки може да си го позволи. Когато изградите навик, примерно, да прекарвате по пет минути на ден в подреждане на къщата или четене на книга, направете ги десет. После петнадесет, и т.н.
  1. Не се наслаждавате на процеса

С каквото и да се захванете, то трябва да е по начин, който ви носи удоволствие. Никой не е в състояние системно да прави неща, които са му неприятни. Честите грешки, които хората допускат, са че или прибързват много и хвърлят прекалено големи усилия за кратък период от време, или изпадат в крайности. Други пък не намират точния похдод, който пасва на личните им препочитания. Всеки план за действие трябва да е постепенен. Само по този начин ще можете да се насладите на това, което правите. И помнете, ако обичате планината, не ходете на морето.
  1. Нямате ясен план

Имате цел, чудесно! Но сама по себе си, тя не е достатъчна. Какъв е планът ви как да я постигнете? Коя е първата стъпка към вашата цел? А втората? А деветата? Кои са нещата, които трябва да започнете да правите и кои са нещата, които ще спрете да правите? Много пъти добрият план води до надскачане на поставената цел. А кое е в основата на добрия план – употребата на календар! Какво трябва да направя днес, за да постигна онова в края на годината? Съставите ли план за действие вече сте направили първата крачка към постигането на целта!
  1. Имате негативна нагласа

Много хора проявяват склонност да се съсредоточават върху недостатъците си и върху допуснатите грешки. Добре е да си вземете поука от преживяните неуспехи, но прекаленото взиране в миналото може да ви погълне. Затовa се съсредоточете в настоящето и формулирайте това, което искате да постигнете с позитивни изречения. Забравете всяко „не мога“, „няма да успея“, „ще се проваля“ и го заменете с „ще опитам“, „може и да се получи“, „ще дам всичко от себе си“. Вместо да недоволствате за това, което не ви достига, радвайте се на онова, което вече сте постигнали.

 


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

Запазете своята консултация на имейл адрес plovdivtherapy@gmail.com

Сподели

Facebook
Twitter