• Български

6 най-чести причини за развод

Много са факторите, които водят до развод. Психолози, социолози и адвокати от дълго време се опитват да подредят най-значимите от тях в класация. Нюансите в човешките отношения обаче са толкова много, че трудно ще постигнат съгласие за водещите причини за раздяла. Какво показват наблюденията на семейните терапевти?
  1. Изневярата

Безспорен лидер в класацията, изневярата е посочена като най-честата причина за развод. От психологическа гледна точка това представлява проблем – предпочитаме да я наричаме „повод“. Защото, за да се стигне до изневяра от страна на един от партньорите, има други емоционални причини, които попадат по-долу в класацията, просто защото по-трудно се регистрират статистически. Ваше задължение към връзката ви е да сте нащрек и да улавяте сигналите, предвещаващи изневяра от рано – независимо дали става въпрос за самите вас или за партньора ви.
  1. Парите и други ценности

Ценностната система на всеки от нас е различна. Когато тази разлика е голяма, партньорите просто не могат да съжителстват. Когато гворим за пари, единият партньор да печели много повече е също толкова лошо, колкото да харчи много повече. Адвокатите виждат финансиите като втората най-честа причина за развод. Отношението към парите е вид ценност. Ако финансовите навици на вашия партньор не ви харесват може би просто вашият приоритет е другаде. Потърсете баланс и се опитайте да постигнете съгласие за това кои са важните неща във вашата връзка. Споделената визия за успех също е неизменна част от развитието ви като двойка.
  1. Липсата на идентичност

Кой сте вие във връзката и как допринасяте за нея? Не се идентифицирайте с професията на другия, социалния статус, уменията или постиженията му/й. В една връзка има три идентичности – вашата, тази на партньора ви и тази на връзката ви. Важно е добре да осъзнавате първите две, за да изградите заедно успешната трета. Открийте здравословния баланс между това да правите компромиси в името на връзката си и това да загубите собствената си идентичност идеализирайки тази на двойката.
  1. Нереалистичните очаквания

Как си представяте брака? Много често очакванията ни се разминават с реалността. Проявявме склонност да идеализираме другия и семейната хармония, а когато ежедневието ни покаже „тъмната“ си страна, оставаме разочаровани. Опитайте да изградите една по-реалистична представа за това какво означава да сте във връзка. Обсъждайте спокойно с партньора си нещата, в които виждате разминавания – това ще ви помогне да се настроите един към друг и да приемете недостатъците си.
  1. Лошата комуникация

Непрекъснатите спорорве, обвиненията към партньора, отказът да се поеме отговорност към случващото се във връзката, презрителния тон, неспособността за изслушване и въвличането на партньора в едни и същи пререкания могат да съсипят и най-влюбената двойка. Всички тези „вредни навици“ в общуването могат да се „поправят“. Общуването е умение, което изисква практика и „фини настройки“. С израстването на двойката е необходимо да обръщате внимание на проблемите в общуването си, защото от тяхното навременно адресиране зависи това дали бракът ви ще е посредствен или напълно удовлетворяващ.
  1. Липсата на интимност

Сексът, разбира се, е от първостепенно значение за всяка връзка. Много от проблемите на сексуалните отношения в двойките се дължат на липсата на емоционална интимност. Т.е. липсата на физическа интимност е симптом на едно по-дълбоко коренящо се „заболяване“ при партньорите. Понякога започвате да възприемате другия като съквартирант, вместо  като партньор, не се чувствате свързани, студени сте един към друг. Съвсем естествено, сексът с такъв човек става изключително труден. Малките жестове на привързаност, добрата комуникация и уважението към партньора могат да предотвратят подобна ситуация.
Има и редица други фактори, които оказват неблагоприятно влияние върху връзката – вербално и физическо насилие, травматични преживявания, дълги периоди на значителен стрес, било то свързан с работата или с други събития, болести, грижа за деца от предишни бракове и др. В даден етап от живота си много от нас се изправят пред подобни изпитания. В тези моменти е важно всеки от партньорите във връзката да открие вътрешните си ресурси, чрез които да се справи с трудностите и да разчита както на другия, така и на най-близките си за подкрепа, за да може двойката да продължи нататък заедно.

 


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

Запазете своята консултация на имейл адрес plovdivtherapy@gmail.com

Сподели

Facebook
Twitter