• Български

5 ползи от психотерапията

Темата психотерапия вече не е табу. Противно на широкоразпространеното схващане в нашето общество, не е необходимо да си луд, за да отидеш на психолог. Всъщност, ако си луд, дори няма да те пратят на психолог, а направо на психиатър. Знаете каква е разликата, нали? Ако не, запознайте се с различните специалисти в психичното здраве. 

Тук искаме да разгледаме ползите, които всеки един от нас би имал от няколко сесии психотерапия. И не защото е седмица на психичното здраве или защото психотерапията е модна тенденция, а защото много хора, които имат нужда от този опит се страхуват да потърсят помощ по ред причини, които вече сме обсъждали в блога на plovdivtherapy.com.

И така, кои сте вие? Ако се радвате на успехи в бизнеса без това да ви носи главоболие и стрес, ако сте постигнали перфектната хармония в семейството си и се разбирате чудесно с партньора си, а децата ви не правят никакви проблеми, ако имате добри приятели, на които винаги можете да разчитате и се радвате на времето, което прекарвате заедно, ако сте постигнали всичко, за което някога сте мечтали и животът ви е изпълнен със смисъл, то тогава можем само да ви поздравим – справяте се с живота по-добре и от редица психолози, които едва ли ще могат да ви помогнат с нещо!

Но ако сте в останалите 98% от българите, вероятно в даден етап от живота си изпитвате трудности в конкретна област или даже няколко. Което е съвсем нормално, разбира се. Понякога обаче, в подобни ситуации е трудно да намерим сили да се справим сами. И тогава няма нищо срамно в това да потърсим помощ от специалистите. Ето защо.
  1. Получавате разбиране

Колкото и да порастваме, винаги остават ситуации, в които питаме родителите си какво да правим. Друг път пък се обръщаме за съвет към приятелите си. Този подход е съвсем естествен в социалния свят на човека и повечето пъти работи. Но и често пъти получаваме критика, неразбиране, отхвърляне и откровена липса на съпричастност. Тогава няма как да не се почувстваме самотни и игнорирани. Едно от нещата, които добрата психотерапия осигурява е безусловното положително отношение.
  1. Преоткривате себе си

Психологът няма да реши проблема ви вместо вас самите. Това, което прави, е да ви помогне да се вгледате по-добре в себе си и да откриете собствените си ресурси, за да се справите успешно с всяка трудност, с която се сблъсквате и ще се сблъсквате занапред в житейския си път. Защото в ежедневието често забравяме кои са ценностите, които ни движат, кои са малките стъпки към големите ни цели и защо дадени черти и поведения на околните ни дразнят. Колкото по-рано си зададете въпроса „Кой съм аз?“, толкова по-малко щети ще нанесете на себе си и на близките си. А психологът ще ви напътства в търсенето на отговора.
  1. Израствате като личност

Всяка промяна изисква кураж и мотивация. А постоянното им осигуряване въобще не е лесно. Затова много от нас се отказват от усилията да осъществят трайна промяна в себе си – било то във възгледите си или в самите си поведения. „Да съм по-открит във връзките си“, „да откажа цигарите“, „да се науча да отказвам на хората“, „редовно да изпълнявам хранителния си план“ са все идеи, към които се стремим…и не съвсем. Психологът ще ви помогне да се изправите срещу собствените си спирачки и да постигнете онова, на което сте способни.
  1. Намирате своето място в обществото

Най-голямото парче от баницата на проблемите държат връзките. Все пак хората сме социални животни и не бива да бъдем разглеждани строго индивидуално. Сред семейните отношения, работната среда и приятелския кръг винаги се намира някой източник на главоболие. Както обичам да казвам, проблемът в дадена връзка е по-голям от сбора на „моя“ и „твоя“ проблем. Затова и причините да не понасяте някой колега или, не дай си Боже, шеф, партньорът ви да ви изневерява или най-добрата ви приятелка постоянно да ви се оплаква, никога не са само в тях, а донякъде и във вас. А докъде – това е едно от нещата, които ще можете да установите в хода на ефективната психотерапия.
  1. Ставате опора на близките си

Доброто психично здраве личи от километри. Вие сте предпочитана компания, в която семейството и приятелите ви се разтоварват, а хората просто искат да бъдат около вас. Не само се чувствате добре, а помагате и на другите да се чувстват така. „Голяма работа!“ може би ще си помислите. Ако е така, върнете се на точка 4.

 


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

Запазете своята консултация на имейл адрес plovdivtherapy@gmail.com

Сподели

Facebook
Twitter