• Български

Не проваляйте новогодишните обещания!

Честита да ни е Новата година! Нека през 2022 имаме повече здрав разум, повече обич и уважение и по-малко страх, разочарования и тревоги.Какво си обещахте да правите през 2022? Да се храните по-здравословно? Да разпределяте по-добре финансиите си?  Да откажете цигарите? Близо половината от хората по света си дават новогодишни обещания. И това е съвсем естествено – всяка година е нова страница, която да започнем начисто и сами си поставяме предизвикателството новото начало да е по-добро. Но от горчив опит повечето от нас знаем, че е страшно трудно да спазим подобни обещания.  

Статистика на обещанията

Обикновено ентусиазмът ни продължава първите две седмици от януари, когато с лекота се справяме с новопоставените задачи. Статистиката показва обаче, че  половината от хората, дали обещания, до февруари вече не ги спазват. А какво остава до следващия декември? Тогава, в повечето случаи, се справяме по-зле дори от времето преди да сме дали обещанията. Защо се случва това и има ли начин да сме по-ефективни в стремежа да се оттървем от лошите навици и да изградим по-добри такива? 

Бъдете реалистични

Една от най-честите причини, поради които новогодишните обещания се провалят, е че целите, които си поставяме са нереалистични или не отговарят на представите ни за себе си. Да вземем, например, мъж, който тежи 140 кг. Сред новогодишните обещания често се срещат изявления „Догодина ще сваля 30 кг“ или „Догодина ще съм слаб“. Както вече се досещате, подобна стратегия е обречена на провал. Защо? Здравословното отслабване се състои в свалянето на килограм на две седмици, което прави по два килограма на месец. Т.е. за една година е невъзможно да се постигне трайно отслабване с повече от 24кг. Това прави целта нереалистична и води до неизбежно разочарование. Много по-ефективно би било да се обещае „Догодина ще свалям по два килограма на месец“. По този начин хем целта е изпълнима, хем човекът ще има възможност периодично да отчита постигнатите резултати и да подхранва мотивацията си. От друга страна, някой, който дълго време е бил с наднормено тегло, не може да възприеме себе си като слаб. Тук е проблемът на обещанието „Догодина ще съм слаб“ – липсата на вътрешно убеждение в нещо, което се противопоставя на представата за себе си, прави обещанието неизпълнимо.   

Малки крачки към голяма промяна

Другата основна причина, заради която не успяваме да удържим новогодишните обещания, е погрешните ни очаквания. Често пъти мислим, че ако се храним здравословно, ако изплатим всичките си дългове или постигнем друг желан резултат, животът ни ще се промени. Търсим причинно-следствени връзки там, където ги няма. И когато видим, че положението ни остава без промяна въпреки позитивните резултати, се обезкуражаваме и възвръщаме предишните си вредни навици. Млада, емоционално нестабилна жена, която изпитва затруднения в това да изгради интимна връзка си мисли, че проблемът й с мъжете идва от излишните й килограми. Когато успява да отслабне трайно, личният й живот не се променя към по-добро. Това, разбира се, я обезкуражава и тя престава да полага усилия за здравословно хранене.   

Стъпки към успех през 2022

Ако вече сте си поставили цели за 2022 и искате да не разочаровате себе си, първата стъпка е да изберете само една-единствена цел за годината, тази, която е най-важна за вас. След това внимателно я прегледайте и преценете:

  • Целта, която съм си поставил/а конкретна ли е, мога ли да я измеря и какви са сроковете, в които трябва да я изпълня?
  • Кои са стъпките, които ще ме отведат до целта ми?
  • Кой мой близък би могъл да следи дали изпълнявам плана си?
  • С какво ще възнаградя себе си за всяка измината стъпка по пътя към голямата ми цел?
  • Какво мога да направя веднага, в момента, още днес, за да постигна целта си?

 Щом сте решили да се отдадете на самоусъвършенстване, третирайте всеки нов ден като нова година – поставяйте си цели, преследвайте мечтите си и ставайте по-добри от вчера във всичко, което правите. Пожелаваме ви нестихваща мотивация през новата година! На добър час!

 


 

Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

Запазете своята консултация на имейл адрес plovdivtherapy@gmail.com

Сподели

Facebook
Twitter