• Български

Габор Мате, Брус Липтън и Стивън Порджес сред акцентите през изминалия месец


Началото на 2023 г. бе белязано от редица интересни събития в света на съвременната психология. Онлайн конференциите протичат във формата на разговори между изявени специалисти. Те набират все по-голяма популярност, защото дават възможност на хора от цял свят да се запознаят с работата на съвременни известни специалисти в удобно за себе си време. Ето някои от най-интересните дискусии от началото на годината.

Holistic Psychotherapy Summit, 23-28 януари

В края на януари се проведе международната Конференция по холистична психотерапия. В шестте дни на конференцията приблизително 30 души от различни страни представиха основополагащите идеи на своя труд. Сред най-разпознаваемите имена бяха Стивън Хейс, Лиза Фелдман Барет, Дан Сийгъл и Пол Гилберт. Организаторите ни изненадаха с една креативна идея. Попитаха всеки от говорителите кои са трите книги, които са оказали най-голямо влияние върху работата им. Така компилирания списък можете да изтеглите от сайта на конференцията. Регистрираните слушатели получиха и редица допълнителни материали – статии, документални филми и книги по част от засегнатите в дискусиите теми.

Trauma Super Conference, 13-19 февруари

В средата на февруари обичаният от всички д-р Габор Мате откри конференция, посветена на травмата, със своя презентация на петте пласта на състраданието.  За влиянието на травмата говориха още д-р Брус Липтън, който обсъди значимостта на съня за нервната система и д-р Стивън Порджес, който сподели стратегии за култивиране на чувство за сигурност. Сред тях имаше още много интересни дискусии по темата какво е психологичната травма и как влияе на личността. В останалите дни от конференцията бяха представени методологии за възстановяване от травмата, концепцията за колективна травма, комплексната релационна травма, както и физиологичните измерения на травмата. Участие взеха още д-р Питър Левин, д-р Дан Сийгъл, д-р Даян Пуул Хелър и редица други специалисти от медицината и психичното здраве.

Relationship Wisdom Summit, 14-16 февруари

В месеца на любовта протече и конференция под надслов „Релационна мъдрост“. Психотерапевти, семейни терапевти, коучове и специалисти от сферата на психичното здраве представиха различни теми във връзка с взаимоотношенията. Разгледаха проблеми в комуникацията между партньорите в двойката и се опитаха да отговорят на вечния въпрос как да имаме щастлив и дълъг семеен живот. Обсъдиха различни научни подходи към това какво представляват успешните интимни връзки, как да култивираме любов, какви стратегии да приложим, за да повишим удовлетворението си в ролята на партньор и цялостното качество на връзките си.

След такова интензивно начало на годината продължаваме участието си в световните онлайн събития.  Ще бъдем нащрек за всичко полезно и интересно във виртуалния свят на психологията и психотерапията. Ако и вие участвате в нещо любопитно, не се колебайте да го споделите!


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

За още теми от  света на психологията следете моя блог.

Сподели

Facebook
Twitter