• Български

Защо не се консултирате с психолог?

През първата седмица на февруари зададох този въпрос в публичното пространство. От 1ви до 8ми февруари общо 221 човека отговориха. И макар резултатите да не са особено изненадващи, нека ги разгледаме заедно.

 

Финансов недостиг 

49% от анкетираните посочват липсата на достатъчно финансови средства като причина да не се обръщат към психолог.

Психологическото консултиране е скъпо по ред причини. Първата е продължителното академично обучение на частно консултиращите психолози, които имат минимум магистърска степен, а една част от тях – и докторска. Втората е задължителната сертификация към дадена психологическа школа, която продължава минимум 4 години след придобиването на академичната степен. Това означава разходи за лична терапия, супервизия, курсове, интервизия. Третата причина е изискването за продължаващо професионално развитие, което означава допълнителни курсове, семинари и конференции, повечето от които са зад граница. Затова цените на консултациите варират средно между 40 и 80 лв, в зависимост от населеното място. В столицата е възможно и сумата да е доста над тази. Така че когато успеете да отделите тази сума, уверете се, че тя не отива за съвети, астрологически карти, рейки или всякакви други практики, които са далеч от психологията и които можете да получите на много по-ниска цена. 

За да спестите възможно най-много, нека първата ви консултация е с психиатър. Полага ви се по Здравна каса и излиза безплатно. Ако наистина имате нужда от психотерапия или психологическо консултиране, той ще ви насочи към такова. 

От него можете да поискате писмена препоръка, която да предоставите на вашия работодател с молба за социална придобивка – да покрие разходите ви за психологическо консултиране или да ви абонира за такава услуга. Много от работодателите се съгласяват. По този начин можете да получите услугата безплатно. В рамките на тази услуга можете да намерите решение на проблема си или да прецените необходимостта да продължите да я ползвате самостоятелно.

Липса на информираност

22% от анкетираните посочват липсата на информация за това към кого да се обърнат като причина, поради която не търсят помощ.

Изборът на психолог е индивидуално решение, за което има изписани безброй статии. За съжаление, тук методът от-уста-на-уста не работи добре, понеже голяма част от хората все още не си позволяват да обсъждат проблемите на психичното здраве открито. Много често ваши близки и приятели могат да посещават специалист без вие изобщо да знаете за това. Така че един добър подход би бил сами да се информирате. 

Признатите модалности в България към момента са когнитивно-поведенческа, психоаналитична и аналитична (Юнгианска), неорайхианска, фамилна, позитивна, психодрама, арт и музико-терапия и транзакционен анализ. Разбира се, има и много други, но там качеството не подлежи на проверка. Почетете малко за тях, вижте коя ви допада като убеждения и това ще ви насочи какъв специалист да потърсите. 

Откриете ли го, уверете се, че е сертифициран към някое от тези направления от конкретна професионална асоциация, в която можете да го проверите. Така ще знаете, че услугата, която получавате, е качествена.

Самолечение

17% от запитаните твърдят, че психологическото консултиране не би им било от полза и че могат да се справят сами. 

Понякога това наистина е така. Да разчитате на собствените си ресурси ви прави по-уверени и устойчиви на стрес. В много случаи обаче, цената, която хората заплащат за такова справяне е висока – емоционалните кризи намират физически израз и се появяват медицински необяснимите симптоми, за които лекарите често казват, че са „на нервна почва“. Тази фраза обикновено показва, че „справянето“ ви не е ефективно и всъщност имате нужда от психологическа помощ.

Благоденствие


Едва 5% от анкетираните казват, че всъщност нямат осезаеми проблеми.

В един по-добър свят, този процент би бил доста по-висок. За тези щастливци ще направим пауза за … аплодисменти. Това означава, че се справяте добре с предизвикателствата на ежедневието. Имайте предвид, че себепознанието и развитието не спират през целия живот. Една външна гледна точка би ви помогнала да извлечете най-доброто от себе си в какъвто и да било контекст. За вас психологическото консултиране би представлявало едно приключение в дълбините на индивидуалността, където да се погрижете за себе си. 

Други причини

Сред по-малко популярните отговори са липса на време, изпитване на неудобство и други. Липсата на време обикновено се използва като оправдание. Конфликтът почти винаги е конфликт на приоритети, а не конфликт на време. Можете да се замислите кое във вашия живот е нещо, което за вас е от по-голямо значение отколкото грижата за себе си. Иначе казано, в името на какво се пренебрегвате? Обикновено така разсъждават хората в ранния етап на зрялата възраст, които все още са в устрем към себедоказване. Изградите ли веднъж навика да пренебрегвате нуждите си, тази стратегия рано или късно дава откат. 

Каквато и да е вашата причина, помнете, че целият ви живот преминава във вашия вътрешен диалог. Нека там е едно уютно и приветливо място. 

 


 

Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

Запазете своята консултация на имейл адрес plovdivtherapy@gmail.com

Сподели

Facebook
Twitter