• Български

Как да разпознаваме хранителни разстройства?

С настъпването на летните жеги идва времето за отпуск и плаж. И бум на хранителни разстройства, които през зимата бяха скрити от погледите ни. Фейсбук започва да се пълни със снимки на крака, стърчащи от шезлонгите върху пясъка, развяни над морската пяна коси, причудливи пози с коктейли в ръце и всякакви други изображения, крещящи колко е хубаво на морето.

Възприемане на тялото при хранителни разстройства

За много жени обаче този момент представлява една криза на самочувствието и пик на комплексите, свързани с образа на тялото. „Добре ли изглеждам по бански?“ се чуди момичето, правейки си 40 снимки докато си избере коя да публикува в социалните мрежи. Отговорът всъщност е много прост – ако се харесваше по дънки и пуловер зимата, значи изглеждаш добре и по бански лятото. Нещата са доста по-сложни за онези от нас, които не се харесват ни зиме, ни лете.

Всички имаме по някоя приятелка (а далеч не е изключено и приятел), които са вечно на диета и вечно се „опитват“ да отслабнат. Те могат да ти разкажат всички нови схеми и методи за бързо и трайно отслабване, изчели са почти всичко написано по въпроса в Интернет, дори са абонирани за някой и друг блог по темата (нищо, че всеки път като им отидеш на гости се намира нещо сладичко да те почерпят). Макар подобно поведение да влиза в границите на „нормално“-то в някои случаи се стига до доста неприятни последици. Когато един човек има хронично проблемна връзка с храната най-вероятно става въпрос за разстройство на храненето – анорексия, булимия, хиперфагия. С напредване на стадия всички случаи се разпознават по физически белези, но как да ги разпознаем навреме?

Хранителни разстройства: Булимия

Булимикът често изглежда добре. Понякога – завидно добре. Не можеш и да предположиш, че има проблем с възприемането на собственото си тяло. Създава впечатление, че се храни здравословно, защото винаги, когато е с теб се храни балансирано и избягва вредни храни. Когато остане сама вкъщи обаче, и това се случва най-често нощем, е способна да погълне над 3000 калории „на крак“, което не й оставя друг избор освен принудително повръщане. Щом това поведение се превърне в навик, влошеното състояние на зъбите издават проблема. Как да го заподозрем отрано?

– Прекарва часове наред във фитнеса или правейки упражнения у дома. Когато й се обадиш да излезете, отговаря „Много съм уморена, нямам сили.“
– Имаш ужасно главоболие и я питаш дали не й се намира аспирин. След кратко ровене в чантата намира само разхлабителни.
– Отивате на вечеря у приятели. След хапване, задължително отива до тоалетната. Всеки път.
– Правиш й комплимент – „Изглеждаш много добре!“, „Тази рокля ти стои идеано!“, а тя отговоря „Трябва да сваля поне още два килограма.“ Често.

Хиперфагия – неконтролируемо преяждане

Може би не сте чували за този случай. Като булимикът, но без принудителното повръщане или употребата на разхлабителни. Това момиче или момче системно и неконтролируемо преяжда. Да, чувства се засрамен и виновен, често с последващи депресивни тенденции. Това са хората, които ядат без да са гладни, защото за тях храната не е вещество за оцеляване, а утешение, бягство, емоционален пристан. Може би сте виждали термина „емоционален глад“ тук-там – това е състоянието, за което се отнася.

Анорексия

Анорексията е най-разпознаваното сред хранителните разстройства. И първата причина в класацията на психичните разстройства за смъртност при жени до 30 г. Всеки път като го погледнеш това момиче ти идва да й поръчаш нещо за ядене. Но знаеш, че дори и да го направиш няма да го докосне. Защото по нейния график има право на четвърт ябълка в 15:00 часа и дотогава няма да хапне нищо друго. Забрави за съвместните ви обедни почивки. Какво да правиш?

– Не споменавай колко е слаба, защото така само ще засилиш чувството на контрол, което има над тялото си. Ако успееш да не го споменеш, тя все ще намери начин да повдигне въпроса, защото нищо не я интересува повече от теглото й.
– Избягвай фактите. Просто не работят. Ако наистина искаш да й помогнеш, опитай се да разбереш отражението, което вижда в огледалото. Тя не вярва, че е дебела, тя вижда, че е дебела. Така, както ти виждаш, че воланът е кръгъл, а тетрадката – правоъгълна.

 

 


Научете повече за мен и когнитивно-поведенческия подход.

Ако сте социално-отговорен бизнес, вижте и предложенията за фирми.

Запазете своята консултация на имейл адрес plovdivtherapy@gmail.com

Сподели

Facebook
Twitter